søndag 27. mars 2011

Julie & Julia - trailerHer om dagen hadde jeg besøk av ei av mine besteveninner. Vi ble veninner etter å ha gått 2 år på kokkeskole for over 20 år siden. Etter det har vi hengt sammen. Matlagingen er en felles interesse vi har, og vi møtes aldri uten og snakke om mat og dele erfaringer og oppskriften. Så når hun var hos meg så tipset hun meg om denne filmen Julia & Julie. Fikk tak i denne filmen og i dag har jeg kost meg med Julia &Julie. Filmen tar oss med både nå i tid og tilbake i tid. Det er basert på sanne historier om Julia og Julie. Julia Child er blitt en eldre dame nå men vi får se historien tilbake i tid når hun og mannen som er ambasadør er stasjonert i Paris. Her begynner hun på matskole og får interessen for fransk mat. Vå er med i hennes iver til å få gitt ut en fransk kokebok. I nåtid følger vi med Julie som kjeder seg etter de har flyttet til en ny plass. Hun har en jobb hun ikke trives i. Vil gjerne ha noe å drive med. Julie som er veldig glad i å lage bok finner ut at hun vil blogge om mat, og kommer frem til at hun vil lage alle oppskriftene i Julia Childs kokebok.  Det er en bok om matlaging men har noen fine humoristiske innlslag. Kan anbefale denne filmen på det beste.

Jeg har prøvd å få tak i boka hennes på norsk, men det ser ut til at den ikke er publitisert på norsk, men den finnes i engelsk versjon på bokkilden om noen er interessert i den. Ellers er det bare og google Julia Child og du finner flere oppskrifter der både på norsk og engelsk. Og på sikt vil jeg teste ut noen av dem, og da skal jeg dele de med dere her. Men begynner med denne jeg fant nå og som også er med i filmen.


Bilde er hentet fra nett.

Sjokoladekake med mandler
(Julia Childs favorittkake)Dette er en Julia Childs berømte sjokoladekake. Den skal være litt myk i midten og er et lite eventyr. Sjokoladekaker blir ikke særlig bedre enn det her. 
 
KAKE2 ss rom, kaffe eller konjakk
120 g sjokolade
100 g smør
100 g sukker
3 stk eggeplomme
3 stk eggehviter
1 ss sukker
1 klype salt
50 g malte mandler (du kan male dem med en stavmikser eller kjøkkenmaskin)
2 dråpe mandelekstrakt (kan droppes)
50 g mel


GLASUR


100 g sjokolade, bruk vanlig kokesjokolade. Pass på å justere med sukker om du bruker mørke typer med lite sukker.
5 ss smør
2 ss mørk rom (kaffe eller konjakk)
mandelflak (mandelskiver) til pynt

FremgangsmåteForvarm ovnen til 175 grader.
Mål opp alle ingrediensene.
Begynn med å smøre en kakeform med smør. Dryss over mel. Pass på at hele formen dekkes av melet og smelt sjokolade og rom i vannbad (Sett en kjele eller skål i en annen kjele med nesten kokende vann).

Pisk sukker og smør til det blir luftig (smøret bør være bløtt, varm eventuelt opp bollen du pisker i med litt varmt vann og tørk den før du begynner å piske).
Bland eggeplommene godt sammen og ha dem i bollen.
Pisk eggehvitene, 1 ss sukker og salt sammen til det blir stivt.
Bland smeltet sjokolade, mandler, det pisket sukkersmøret. Ha også i mandelektrakt (kan utelates).
Vend inn 1/3 av eggehvitene. Da blir røren luftigere. Sikt inn litt av melet og fortsett alternere mellom å sikte inn mel og vende inn eggehvitene.
Stek på midterste rille i ca 25 minutter. Den skal fortsatt være ørlite grann sjelven når du tar den ut av ovnen.
La kaken avkjøles på rist.
La en kniv gå rundt langs kanten av kake for å løsne den fra formen. Gjør det samme under formen. Hvelv den ut på serveringsfatet.

Glasur
Smelt sjokolade og rom i vannbad. Ha i smøret og rør godt rundt.
Fyll en bolle med vann og is. Ha bollen med sjokoladen over isvannet (for å kjøle ned sjokoladeblandingen) og rør rundt til konsistensen blir tykk og fin til å smøre utover kaken.
Pynt med skiver av mandler som du presser på glasuren.


 2 kommentarer:

  1. Herlig film jeg anbefaler varmt. Sjarme og nostalgi. Masse morsome mat tips.OG snakk oml ekker kake.. er best på å spise jeg, ikke lage...

    SvarSlett
  2. Utrolig bra film. Har du ikke sett Julia Child i virkeligheten så søk på YouTube! Meryl Streep er fabelaktig i rollen.
    En ting bare; man blir så sulten av å se filmen!

    SvarSlett